Hoe je door zelfreflectie jouw droombaan ontdekt
Droombaan… wat een fijn woord is dat!
Het vinden van een droombaan klinkt als een ambitieus doel. Maar wat als ik je vertel dat het vinden van die droombaan dichterbij is dan je denkt? Het goede nieuws is: het begint allemaal bij jezelf. Zelfreflectie is een krachtige tool waarmee je jouw ambities, talenten, waarden en zoveel meer kunt ontdekken. In deze blog neem ik je stap voor stap mee in hoe je door zelfreflectie dichter bij je droombaan komt en wie weet, ze ook krijgt.
Wat is zelfreflectie en waarom is het belangrijk?
Zelfreflectie is het proces waarbij je bewust gaat nadenken over je eigen gedachten, gevoelens en gedrag. Het helpt je om patronen te herkennen, je sterktes en zwaktes in kaart te brengen en helderheid te krijgen over wat je echt belangrijk vindt in je leven en je werk.
Heel wat mensen stappen van de ene baan in de andere en dit zonder echt stil te staan bij wat hen gelukkig maakt. Door te reflecteren, voorkom je dat je keuzes maakt die gebaseerd zijn op toeval of druk van anderen. Je leert beter begrijpen wat jou motiveert en wat je unieke waarde is op de arbeidsmarkt. Met andere woorden, jij staat aan het roer van jouw carrière.
Uit de praktijk:
Tina is een dame van middelbare leeftijd. Ze heeft langere tijd op een secretariaat gewerkt, maar hoe het eraan toeging op de werkvloer maakte haar niet gelukkig. De wisselende zaken, alles wat er steeds maar tussenkwam, haar planning die overhoop gegooid werd en de directie die maar niet leek te zien welke effort ze leverde. Nee! Dat kon niet langer.
Samen zijn we op zoek gegaan naar wat haar ongelukkig maakte in haar werk, of er toch ook goeie punten waren, wat haar waarden en normen zijn, waar ze elke dag blij voor opstaat. Dat bleek mensen helpen te zijn, zoals in ‘zorg’. Tina ging aan de slag met het zoeken naar een traject dat haar deze droombaan kon bezorgen. Ze volgt een opleiding om haar bij te scholen hierin met stage en al.
De 5 stappen naar jouw droombaan door zelfreflectie
1. Maak tijd en ruimte voor reflectie
Plan bewust tijd in je agenda om met jezelf in gesprek te gaan. Kies een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Dit kan thuis zijn, in een park of zelfs een café waar je je comfortabel voelt. Neem een notitieboek of gebruik een reflectie-app om je gedachten op te schrijven.
2. Stel jezelf de juiste vragen
Zelfreflectie draait om het stellen van krachtige vragen. Hier zijn een paar voorbeelden:
Inzichtvragen bij Wings at
Work Loopbaancoaching
Wat vond ik leuk aan mijn vorige jobs? Wat niet?
Waar kreeg ik energie van en wat kostte me juist energie?
Op welke prestaties ben ik het meest trots?
Wat zijn mijn kernwaarden en komen die terug in mijn job?
Welke vaardigheden gebruik ik graag en welke zou ik willen ontwikkelen?
In welke omgeving zie ik mezelf werken?
Wil ik mezelf verder blijven ontwikkelen en regelmatig (in-house)opleidingen volgen?
Wil ik echt carrière maken of gewoon en fijne loopbaan opbouwen?
Kies ik voor een grote onderneming of eerder een KMO?
Voor welke taak mag men mij altijd aanspreken?
…
Door een eerlijk antwoord te geven op deze vragen, krijg je een helder beeld van wat je zoekt in een baan.
3. Identificeer je waarden en passie
Je droombaan sluit aan bij wat je belangrijk vindt in het leven. Maak een lijst van je kernwaarden, zoals vrijheid, creativiteit, groei, stabiliteit, samenwerken of een andere waarde. Denk ook na over je passies: wat vind je zo leuk dat je de tijd vergeet als je ermee bezig bent? Dit kan een hobby, activiteit of onderwerp zijn.
Combineer je waarden en passies om een richting te bepalen. Bijvoorbeeld: als je vrijheid en creativiteit belangrijk vindt, zoek dan een job waar je zelfstandig en innovatief kunt werken.
4. Evalueer je sterktes en zwaktes
Zelfreflectie is best pittig en niet alleen rozegeur en maneschijn. Het gaat er ook om dat je eerlijk kijkt naar je minder sterke punten. Stel jezelf vragen als:
Welke feedback krijg ik regelmatig van anderen?
Welke uitdagingen blijf ik tegenkomen in mijn werk?
Door je zwakke punten te erkennen, kun je leren hoe je ermee omgaat of eraan werkt. Tegelijkertijd kun je je sterktes benutten als een fundament om je droombaan te bereiken.
Tip!
Google eens de kernkwadranten van Ofman. Daarin komt aan bod wat iemand’s kerntalent is, maar evenzeer wat de valkuilen zijn, welke opportuniteiten er zijn en waar iemand een allergie aan heeft.
Een filmpje hierover van een 12-tal minuten kan je hier vinden.
5. Visualiseer je ideale werkdag
Een krachtige oefening in zelfreflectie is het visualiseren van je ideale werkdag. Zoek een rustige plek op, sluit je ogen en stel je het volgende voor:
Hoe ziet je dag eruit van begin tot eind? Ja, je mag starten bij het opstaan of wanneer je de deur uitgaat. Alles is goed, zolang het maar jouw visualisatie is.
Waar werk je? Is het op kantoor, thuis of buiten?
Werk je dichtbij huis of moet je een eindje rijden?
Met wie werk je samen? Wat voor soort mensen inspireren je?
Welke taken en verantwoordelijkheden horen bij jouw job en geven je voldoening?
Hoe eindigt jouw werkdag? Zie je jezelf tevreden weer naar huis rijden?
Schrijf je visualisatie op en gebruik dit als kompas bij het zoeken naar een baan.
Praktische tips om zelfreflegctie in je routine te integreren
1. Houd een reflectiedagboek bij
Noteer dagelijks of wekelijks je gedachten, successen en uitdagingen. Dit helpt je patronen te herkennen en vooruitgang of stagnatie te zien.
Tip: Kies een journal die helemaal bij jou past. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Werk met kleurtjes, stickers, … indien dit jou gelukkig maakt. Ben je eerder iemand van lijstjes? Ook dat is prima!
2. Zoek een sparringpartner
Praat met een coach, mentor of goede vriend over je reflecties. Zij kunnen je nieuwe inzichten geven en je helpen blinde vlekken te ontdekken. Blinde vlekken zijn zaken die je niet ziet bij jezelf.
3. Maak er een gewoonte van
Zelfreflectie werkt het beste wanneer je het regelmatig doet. Houd bijvoorbeeld iedere zondag een halfuur apart om terug te blikken op de afgelopen week.
Van reflectie naar actie: zet de volgende stap
Zelfreflectie is pas het begin. Het echte werk begint wanneer je actie onderneemt. Gebruik de inzichten die je hebt opgedaan om concrete doelen te stellen. Stel bijvoorbeeld een:
Kortetermijndoel: Onderzoek jobs die aansluiten bij jouw kernwaarden.
Langetermijndoel: Solliciteer voor jobs die overeenkomen met jouw ideale werkdag.
Don’t forget: het vinden van je droombaan is een proces. Door te blijven reflecteren, leer je continu bij en kom je stap voor stap dichter bij werk dat echt bij je past.
Wil je meer hulp bij het ontdekken van je droombaan? Neem dan contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek. Samen onderzoeken we jouw talenten, waarden en passies en maken we een plan op om jouw droombaan te vinden!